Równanie wykładnicze
Runcorn: Rozwiąż równanie: 9x+1/2 + 9−x=4 Próbowałem to rozwiązać parametrem i deltą, a także z
wywalaniem przed nawias, ale niezbyt mi wychodziło. W odpowiedziach jest: x=−1/2 v x=0
6 kwi 14:41
niepoliczalna: Najpierw trzeba przekształcić to równianie korzystając z własności potęgowania.
9
x+12 + 9
−x = 4
9
x*9
12 + (9
x)
−1 = 4
3*(9
x)
2 + 1 = 4*9
x
3*(9
x)
2 − 4*9
x + 1 = 0
Podstawiając za y=9
x otrzymujemy równanie kwadratowe: 3y
2 − 4y +1 = 0.
Spróbuj dalej sam. Oblicz y
1 i y
2, a następnie x
1 i x
2.
6 kwi 23:21