Dominik:
jaka tu jest dziedzina?
6 kwi 14:40
ICSP: n ≥ 4
6 kwi 14:41
Ajtek:
Jak dla mnie n≥4
6 kwi 14:42
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
6 kwi 14:43
ICSP: Witaj
Ajtek 
Widziałeś gdzieś
zombi ? Słyszałem ze chciał popełnić matematyczne samobójstwo
6 kwi 14:44
a:
| | | |
Czasem definiuje się | = 0 dla k > n − wtedy dziedzina jest dowolne n naturalne. |
| | |
6 kwi 14:45
pigor: ..., z określenia symbolu Newtona :
n ≥3 i n ≥4 i n+1 ≥3 ⇔ n ≥4 i n ≥2 ⇔
n ≥4 , czyli
D={n∊N : n ≥ 4}
6 kwi 14:47
Ajtek:
Dzisiaj nie widziałem.
Jak to matematyczne samobójstwo

Chce podzielić przez 0
6 kwi 14:47
Dominik: no wlasnie mialem dylemat: n > 4 czy n ≥ 4. rozumiem, ze dziedzine okreslamy tylko i wylacznie
na podstawie definicji symbolu newtona
| | n! | |
= |
| , gdzie n ≥ k? |
| | k!(n − k)! | |
6 kwi 14:55
ICSP: nie, chce wielomian ode mnie xD
6 kwi 14:55
Dominik: i jeszcze pytanie: jak najlatwiej rozwiazac ta nierownosc?
6 kwi 14:55
Dominik: doprowadzilem do n(n − 1)(n2 − 5n − 10) < 0, ale musialem sie gdzies rabnac, bo wolfram podaje
ladniejsze rozwiazanie
6 kwi 14:56
Ajtek:
Aaaaaaaaaaaaaaa wielomian

.
6 kwi 14:58
Trivial:
| n(n−1)(n−2) | | n(n−1)(n−2)(n−3) | | (n+1)n(n−1) | | 24 | |
| + |
| < |
| / * |
| |
| 6 | | 24 | | 6 | | n(n−1) | |
4(n−2) + (n−2)(n−3) < 4(n+1)
...
6 kwi 14:59
Dominik: no i bylem blisko, pokrecilem wyraz wolny trojmianu kwadratowego. straszny mam metlik w glowie
dzisiaj.
6 kwi 15:02
Dominik: jeszcze tylko prosze o odpowiedz na pytanie z dziedzina, bo chce byc pewien.
6 kwi 15:05
Ajtek:
Cześć
Trivial 
.
6 kwi 15:06
Trivial: Cześć.
6 kwi 15:07
6 kwi 15:10
Trivial: Cześć,
ICSP.

A jeśli chodzi o
zombi, to chyba załatwiłem go 'zadaniem
praktycznym'.
6 kwi 15:13
ICSP: więc to ty jesteś a ?
6 kwi 15:15
Dominik: jestem niezmiernie wam wdzieczny za udzielona pmoc, ale widze ze pytanie z 14:55 zaginelo w
chaszczy przywitan. proste pytanko, tak albo nie!
6 kwi 15:16
Trivial:
ICSP, tak. Chwilowo byłem
a, bo mi się nie chciało przypominać hasła.
Dominik, z tą dziedziną to może być różnie. Prawdopodobnie szkolna definicja mówi, że dla
| | | |
| musi być: n naturalne oraz k ∊ {0, 1, ..., n}. Po zastosowaniu do tego przykładu mamy: |
| | |
n ≥ 4.
6 kwi 15:21
ICSP:
6 kwi 15:22
Dominik: wielkie dzieki.

zatem n, k ∊ ℕ ∧ n ≥ k.
6 kwi 15:23