rownanie trygonomoetryczne
rainbowdrop: Rozwiąż równanie :
| sinx | | cosx | | 8sin2x | |
| + |
| = |
| |
| cosx | | sinx | | 3 | |
| | π | | π | | −π | | −π | |
powinno wyjsc : |
| +kπ , |
| +kπ, |
| + kπ, |
| +kπ |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
6 kwi 13:33
rainbowdrop: wychodzi mi ze 3 = 16sin2x cos2 x , ale nie wiem co dalej po 3 = (4sinxcosx )2
6 kwi 13:40
ICSP: 3 = 16 * sin
2x * cos
2x
3 = 4 * 4sin
2x * cos
2x
| | √3 | | √3 | |
sin2x = |
| v sin2x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
6 kwi 13:44
Kaja: zał.x≠
π2+kπ i x≠kπ gdzie k∊C
| sinx | | cos2x | | 8*2sinxcosx | |
| + |
| = |
| |
| sinxcosx | | sinxcosx | | 3 | |
3(sin
2x+cos
2x)=16sin
2xcos
2x
3*1=16sin
2x*(1−sin
2x)
3=−16sin
4x+16sin
2x
16sin
4x−16sin
2x+3=0
sin
2x=t t∊<0,1>
16t
2−16t+3=0
Δ=64
t
1=
14 t
2=
34
sin
2x=
14 sin
2x=
34
sinx=0,5 lub sinx=−0,5 lub sinx=
√32 lub x=−
√32
x=
π6+2kπ x=−
π6+2kπ x=
π3+2kπ x=−
π3+2kπ gdzie k∊C
6 kwi 13:44
rainbowdrop: dziekuje bardzo
6 kwi 13:54