matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Magdalena:
Dla jakich wartości parametru k sin3x= (k
2
−3k+2)/(k2−2) ma rozwiązanie? jak się robi takie zadania proszę o pomoc?
6 kwi 13:27
krystek:
podst 3x=t
,,
k
2
−3k+2
sint =
i −1≤
≤1
...
k
2
−2
6 kwi 13:31
Kaja:
−1≤sin3x≤1 (wartości funkcji sinus należą do przedziały <−1,1>), zatem
k
2
−3k+2
−1≤
≤1
k
2
−2
rozbij to sobie na dwie nierówności i rozwiąż (nie zapomnij zrobić odpowiednich założeń). weź częś wspólna rozwiązań tych nierówności.
6 kwi 13:31
Magdalena:
ok dzięki
6 kwi 13:38