Równanie różniczkowe
Maniek: Proszę o pomoc w sprowadzeniu równania do postaci:
(związki z y)*dy=(związki z t)*dt
Mam dwa przykłady z którymi nie mogę sobie poradzić:
y'=1+t+y+t*y
y'+4y=y(e−t +4)
6 kwi 13:19
ICSP: 1 + t + y + ty = 1 + y + t + ty = (1+y) + t(1+y) = (t+1)(y+1)
(y+1) dy = (t+1) dt
2/
6 kwi 13:22
Maniek: dzięki wielkie, nie wpadłem na to. Dziękuje
6 kwi 13:24
ICSP: Co ja zrobiłem w pierwszym ... Zamieniłem mnożenie na iloraz
6 kwi 13:25
a:
ICSP, co to za leniwe mnożenie przez dt? Nawias jest konieczny!
6 kwi 14:41
ICSP: :(
ale przecież to jest oczywiste że tam powinien być nawias

Kolega się chyba domyśli !
6 kwi 14:47
Trivial:
Oczywiste czy nie, zapis jest niespójny.
6 kwi 14:48