funkcje
Madziulka: funkcje
Madziulka: Jaka jest odlęgłosc między punktami , w których prosta x=−2 przecina parabolę będącą
wykresem
funkcji f i g ?
a) f(x)=1/2 x2 , g(x)=2x2
chyba trzeba obliczyc długośc AB ..
ktoś pomoże mi to zrobic ?
z góry bardzo, bardzo dziękuję za pomoc
Noi mam drugie zadanie , którego nie kumam w ogóle :
Podaj wzór jednomianu stopnia drugiego wiedząc , że do jego wykresu należy punkt A ;
a) A=(−2,−12)
b) A=(4,24)
7 wrz 21:50
Madziulka: błagam o pomoc ...
7 wrz 22:02
Eta: Pomagam
7 wrz 22:26
Madziulka: nie wiem jak te AB wyliczyc bo a=1/2 i a=2
7 wrz 22:32
Madziulka: a w tym drugim zad coś chyba mam źle w przykładzie b bo wyszło mi 1/1/2
7 wrz 22:33
Eta:
zad1/ f(x) =
12x
2 i x = −2
to: f(−2) =
12*(−2)
2 = 2 A( −2,2)
g(x) = 2x
2 i x = −2
to: g(−2)= 2*( −2)
2 = 2*4 = 8 B( −2, 8)
IABI = 6
zad: 2/ jest nieskończenie wiele takich jednomianów:
A( −2, −12) y = ax
2 +bx +c
to: −12= a*(−2)
2 + b*( −2) +c => 4a
2 − 2b +c = −12
teraz np: dla a = 1 b = 1 wyznaczamy c = −12 − 4 +2 = − 14
więc y = x
2 +x − 14
dla np: a = 2 b = 1 wyznacz "c" podobnie.
zad b) podobnie jak zad a)
już sobie poradzisz
7 wrz 22:34
Madziulka:
7 wrz 22:39