suma liczb ciagu
mastaher: wskaż wartość sumy 1 −2 + 4 − 8 ... − 512.
A)−341 B) 341 C)−1023 D)1023
6 kwi 13:10
krystek: q=−2
a1=1
an=−521
Sn=...
6 kwi 13:12
krystek: lub na pieszo jak zauważysz potęgi liczby 2
6 kwi 13:13
mastaher: jak obliczyc sume jesli nie znam n ?
6 kwi 13:14
mastaher: Nie bardzo to rozumiem
6 kwi 13:16
Kaja: an=a1*qn−1
podstaw do tego wzoru te dane, które masz i wylicz n
6 kwi 13:18
mastaher: −512=1 * −2n−1 /:1
−512=−2n−1 /*−1
512=2n−1
n=10 ?
6 kwi 13:50
krystek: 512=2?
6 kwi 15:19
mastaher: 29 ale jest n−1 i teraz nie wiem
6 kwi 15:22
mastaher: i jak mam n, to co dalej z zadaniem
6 kwi 15:23
6 kwi 15:25
mastaher: wychodzi 341

dzieki
6 kwi 15:26
krystek: jesteś przekonany?
6 kwi 15:32