??
pupil: Oblicz wartosc wyrazenia 3 sin alfa + cos alfa / cos alfa − 3sin alfa wiedzac, ze tg alfa =2 i
alfa jest katem ostrym.
6 kwi 12:13
krystek: Podziel licznik i mianownik przez cosα.
6 kwi 12:36
pupil: kurcze łatwo sie mówi, poziom przedszkolaka:(
6 kwi 12:38
krystek: | 3tgx+1 | |
| =.. ( zamiast α dla wygody piszę x) |
| 1−3tgx | |
6 kwi 12:42
pupil: ?
6 kwi 12:50
krystek: i nie umiesz wstawić za tgx =2? Lenia pokonaj!
6 kwi 12:53
Kaja: tgα=2
sinα=2cosα
| 3sinα+cosα | | 3*2cosα+cosα | | 7cosα | | 7 | |
| = |
| = |
| =− |
| |
| cosα−3sinα | | cosα−3*2cosα | | −5cosα | | 5 | |
6 kwi 13:01
6 kwi 13:02