matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
??
Sabina:
Kat alfa jest ostry i sin alfa = 3/4 . Oblicz wartosci wyrazenia sin alfa * cos alfa (tg alfa − 1/tg alfa) =
6 kwi 12:12
dero2005:
sinα =
3
4
√
7
cosα =
4
3
3
√
7
tgα =
=
√
7
7
√
7
ctgα =
3
3
√
7
3
√
7
1
1
sinα*cosα(tgα −
1
tgα
) =
*
(
−
) =
4
4
7
3
√
7
7
8
6 kwi 12:24