trygonometria
Magdalena: Proszę o pomoc. Dana jest funkcja f(x)= x2−2x+cos2α+sinα+3 dla jakich wartości parametru α
najmniejsza wartość funkcji f jest równa 2?
6 kwi 12:00
Kaja: najmniejsza wartość będzie przyjmowana w wierzchołku paraboli
Δ=4−4*1*(cos2α+sinα+3)
| | Δ | |
q=− |
| =−{4−4(cos2α+sinα+3)}{4}=−1+cos2α+sinα+3=cos2α+sinα+2 |
| | 4a | |
cos2α+sinα+2=2
cos2α+sinα=0
i dalej sobie rozwiąż
6 kwi 12:11
Magdalena: cos2α+sinα=0
i dalej sobie rozwiąż no właśnie ja to też zrobiłam tylko źle mi wychodzi nie tak jak jest w
odp
6 kwi 12:12
Magdalena: ?
6 kwi 12:21
Kaja: cos2α−sin2α+sinα=0
(1−sin2α)−sin2α+sinα=0
1−2sin2α+sinα=0
2sinα−sinα−1=0
sinα=t, gdzie t∊<−1,1>
2t2−t−1=0
Δ=1+8=9
√Δ=3
t1=−0,5 t2=1
sinα=−0,5 lub sinα=1
α=−π6+2kπ lub α=76π+2kπ lub α=π2+2kπ , gdzie k∊C
6 kwi 12:21
Kaja: Magdalena napisz jakie odpowiedzi są w książce.
6 kwi 12:22
Magdalena: ok dzięki źle obliczyłam t bo dzieliłam przez 2 zamiast przez 4
6 kwi 12:23
Magdalena: Twoje są dobre takie jak w odp
6 kwi 12:24