funkcja sinx
Monika 19: | | 1 | |
rozwiąż równanie w przedziale <0, 2π> ( |
| )cos2x −1 = 3−5sinx |
| | 3 | |
3
−2(cos2x −1)=3
−5sinx
3
−2cos2x +2=3
−5sinx
3
−2(1−sin2x) +2=3
−5sinx
3
−2+2sin2x +2=3
−5sinx
3
−2+2sin2x +2 −3
−5sinx=0
3
2sin2x −3
−5sinx=0
Witam wszystkich . Trochę nie rozumiem tego zadania czy gdzieś popełniłam błąd rozwiązując je ?
czy ktoś mógłby pomóc je dokończyć ?
6 kwi 10:52
Monika 19: | | 1 | |
oczywiście równanie wygląda tak : ( |
| )cos2x −1 = 3−5sinx |
| | 9 | |
6 kwi 10:56
Monika 19: liczę na pomoc

zalezy mi na tym zadaniu
6 kwi 11:06
Kaja: 32sin2x=3−5sinx
2sin2x=−5sinx
2sin2x+5sinx=0
sinx(2sinx+5)=0
sinx=0 lub 2sinx+5=0
x∊{0,π,2π} sinx=−2,5
sprzeczność
6 kwi 11:11
Monika 19: ok dziękuję Kaja za pomoc
6 kwi 11:16