| √cosx − 3√cosx | |
| sin2x |
| √cosx−3√cosx | 6√cos3x−6√cos2x | |||
lim x→ 0 | = lim x→ 0 | i teraz | ||
| sin2x | sin2x |
| √cosx−3√cosx | t3−t2 | |||
lim x→ 0 | = lim t→ 0 | = | ||
| sin2x | (1−t)(1+t)(1+t2+t4)(1+t6) |
| −t2(1−t) | −t2 | |||
=limt→0 | =limt→0 | = | ||
| (1−t)(1+t)(1+t2+t4)(1+t6) | (1+t)(1+t2+t4)(1+t6) |
| −1 | −1 | |||
= | = | =− 112− szukana granica . ... ![]() | ||
| (1+1)(1+1+1)(1+1) | 2*3*2 |
dziękuję, już mówię i dpowiadam na tak ...
uprzejme pytanie , otóż
od razu "wpadłem"na to, że muszę sprowadzić wstrętny licznik do jednakowych
pierwiastków, no i tu stop...
... grzebałem się , aż nie
to może być tylko
podstawienie i wierz mi od tego momentu pisałem to wszystko online i ...
"radowałem się"
coraz bardziej jak "zobaczyłem" zielone światełko w tunelu , czyli to 1−t w mianowniku
(w liczniku zauważyłem t−1 już dużo wcześniej) i to tyle,....
pozdrawiam