okresl zbior wartosci funkcji tryg
Karo: Mam problem z takim zadaniem :
Wykorzystujac wzor cos2α=cos
2α−sin
2α, określ zbiór wartości funkcji
6 kwi 10:48
6 kwi 10:50
irena_1:
Czy to jest funkcja stała? Bo we zorze funkcji nie ma zmiennej x
6 kwi 10:51
Karo: przepraszam , oczywiscie z pospiechu nie dopisalam
ma byc
6 kwi 10:53
irena_1:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
cosx=cos2( |
| x)−sin2( |
| x)=cos2( |
| x)−1+cos2( |
| x)=2cos2( |
| x)−1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
−1≤cosx≤1
0≤cosx+1≤2
6 kwi 10:56
Karo: | | 1 | | cosx +1 | |
nie rozumiem drugiej linijki czemu z cos2 ( |
| x) zrobi się |
| ? to jest z |
| | 2 | | 2 | |
jakiegos wzoru ?
6 kwi 11:00
Karo: hmm ? ;>
6 kwi 11:12
krystek: | | 1 | |
cosx=cos2( |
| x) rozpisane wg wzoru cos2x |
| | 2 | |
6 kwi 11:15
Karo: aaa dziekuje bardzo
6 kwi 11:15