oblicz
Iza: Punkt przecięcia się prostych o równaniach 2x−y+3=0, −3x−y+8=0 ma współrzędne:
A.P=(1,−5) B.P=(−1,−5) C.P=(−1,5) D.P=(1,5)
6 kwi 09:53
Kipic: skoro wiemy ze ten punkt nalezy do obu prostych to szukamy czesc wspolna wiec musimy je do
siebie przyrownac a najlatwiej to zrobic ukladem rownan
wiec z 1 rownania wyznaczasz naprzyklad y i podstawiasz pod drugie
6 kwi 09:58
Iza: chyba zostaniesz moim nauczycielem

tylko nie krzycz na mnie za często
6 kwi 10:03
Iza: to będzie odpowiedz B?
6 kwi 10:17
Kipic: zobaczmy wiec z 1 rownania wyznaczamy y wiec
y=2x+3
podstawiamy do drugiego
−3x−(2x+3)+8=0
−3x−2x−3+8=0
−5x=−5 /(−5)
x=1
podstawiamy teraz do obojetnie ktorego rownania to x=1 aby wyznaczyc y wiec
podstawimy do 1
2x−y+3=0
2−y+3=0
−y=−5 /(−1)
y=5
czyli odpowiedz D
6 kwi 10:21
Iza: a już myślałam że wszystko mogę
a tu nic mi nie wyszło
6 kwi 10:25