Funkcje liniowe....
filipm13: Ile istnieje funkcji liniowych f(x)=ax+b, takich, że f(b)=2009a, gdzie a i b są liczbami
całkowitymi.
6 kwi 09:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(x) = ax+b
| | 2009a | |
f(b) = a*b + b = 2009a → b = |
| |
| | a+1 | |
b ma być całkowite ... więc a+1 musi dzielić bez reszty wyrażenie 2009a
ile jest takich całkowitych 'a'
6 kwi 09:37
filipm13: a+1=1, a+1=−1, a+1=7, a+1=−7, a+1=41, a+1=−41, a+1=49, a+1=−49, a+1=2009, a+1=−2009
a=0 a=−2 a=6 a=−8 a=40 a=−42 a=48 a=−50 a=2008
a=−2010
.......
6 kwi 10:19
filipm13: Więc jest ich 10
7 kwi 11:12
Artur z miasta Neptuna:
Za malo a a+1=7*41
I analogicznie z minusem
7 kwi 11:17