Walec
seba: Do puszki w kształcie walca o średnicy 20 cm wrzucono kamień. Poziom wody podniósł się o 1 cm.
Ile centymetrów sześciennych ma objętość kamienia?
6 kwi 06:23
dero2005:
| | πd2 | | π*202 | |
V = |
| *h = |
| *1 = 100π cm3 |
| | 4 | | 4 | |
6 kwi 07:11
seba: wytłumacz mi dlaczego pi d kwadrat podzielone jest przez 4?
6 kwi 07:40
dero2005:
| πd2 | |
| jest to człon wzoru, który wyraża pole powierzchni kołowej |
| 4 | |
gdzie d − średnica koła
gdybyśmy użyli we wzorze promienia to wzór wyglądałby nastepująco:
πr
2
| | d | |
ale r = |
| wstawiając w miejsce r d otrzymujemy |
| | 2 | |
poniewaz w zadaniu jest podana średnica użyłem takiego wzoru na pole powierzchni koła
6 kwi 08:16