Bardzo wazne, blagam !
Kornela: Turysta przeszedł droge z miejscowosci A do schroniska B i z powrotem w czasie 6 godzin i 51
minut. Predkosc turysty pod gore wynosila 3km/h, po równinie − 5km/h, a w dol 4km/h. Oblicz
ile lacznie kilometrow tursta szedl po rowninie, jesli schronisko lezy w odlegllosci 13km od
miejscowosci A
6 kwi 00:36
irena_1:
x− długość drogi z A do B po równinie
2x− łączna droga po równinie
13−x − długość drogi pod górę
13−x − długość drogi w dół
| 2x | | 13−x | | 13−x | | 51 | |
| + |
| + |
| =6 |
| /*60 |
| 4 | | 3 | | 5 | | 60 | |
30x+20(13−x)+12(13−x)=411
30x+260−20x+156−12x=411
−2x=−5
2x=5
Po równinie przebył łącznie 5km.
6 kwi 10:50