trojkat wpisano w okrag
Kasiek: Trojkat rownoramienny wpisano w okrag. Jeden z jego katow jest oparty na luku dlugosci 29
okregu. Wyznacz miary katow tego trojkata
6 kwi 00:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
2/9 łuku ... jaki to będzie kąt
6 kwi 00:28
Kasiek: yy.. 180 * 29 ?
6 kwi 00:29
Kasiek: 180 * 29 = 20 *2= 40 ?
6 kwi 00:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
yhy
6 kwi 00:37
Artur_z_miasta_Neptuna: jaki z tego wniosek
6 kwi 00:38
Jolanta: okrąg ma 3600
6 kwi 00:38
Kornela: taki ze katy przy podstawie sa identyczne, wiec sa albo 40,40,100 lub 180−40 =140 140/2= 70
wiec 70,70,40 xD
6 kwi 00:41
6 kwi 00:52
Kornela: rzeczywiscie !

bo to
29 jest czescia okregu haa suepr dzieki
6 kwi 01:15
Maja: 80 stopni to kąt środkowy.
kąt oparty na tym łuku będzie miał o połowę mniej stopni − więc nie 80 tylko 40st.
a więc pozostałe dwa kąty będą miały po 70 st.
7 gru 11:44