Szósty wyraz ciągu...
damian5p: Szósty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy zeru. Oblicz S 11
7 wrz 21:07
tim: Coś więcej?
Jest wiele takich ciągów:
−5, −4, −3, −2, −1, 0 ...
−10, −8, −6, −4, −2, 0 ...
7 wrz 21:07
damian5p: Hm.... iii to jest już koniec zadania?
7 wrz 21:09
tim: Nie, to oznacza że brakuje danej.
7 wrz 21:12
damian5p: Dane mam tylko takie Szósty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy zeru. Oblicz S 11

!
7 wrz 21:14
Bogdan:
a1 = 0 − 5r
a2 = 0 − 4r
a3 = 0 − 3r
a4 = 0 − 2r
a5 = 0 − r
a6 = 0
a7 = 0 + r
a8 = 0 + 2r
a9 = 0 + 3r
a10 = 0 + 4r
a11 = 0 + 5r
+ −−−−−−−−−−−−
S11 = 0
7 wrz 21:14
damian5p: Co oznacza "r"
7 wrz 21:16
Bogdan:
r to różnica ciągu arytmetycznego, ale myślałem, że to wiesz.
7 wrz 21:21
damian5p: Teraz to już jest koniec zadania tak

7 wrz 22:20
Bogdan:
A co miałeś obliczyć? Czy to, co miałeś obliczyć, zostało obliczone?
7 wrz 23:00
Mariusz: Bogdanie a czy mógłbym Cię prosić o wskazówkę do zadania z oprocentowaniem. bardzo mi na tym
zależy.
7 wrz 23:01