pomocyy
kakusia290: jak przekształcić taki wzór zeby uzyskać g?
T=2π
√l/g
g= ?
jestem bardzo załamana bo nie umie do tego dojsc

pomocyy
7 wrz 20:57
AS: Najpierw podnieś do kwadratu obie strony
| | 12 | |
Masz dany łamek 2 = |
| . Wylicz 6 |
| | 6 | |
Według tego wzorca wyliczysz g
7 wrz 21:01
kakusia290: po moich obliczeniach doszłam do T
2/4π
2 razy l =g czy tak ma być

dziękuję za te informacje
7 wrz 21:06
tim: Trochę nie do końca.
Pokaż swój tok rozumowania.
7 wrz 21:09
kakusia290: no jezeli podnosze obie strony do kwadratu T
2=4π
2 l/g nastepnie dziele przez 4π
2 potem
T
2/4π
2 = l/g mnoże razy l wychodzi powyższe?
ciężkoo bedzie
7 wrz 21:13
tim:
I chcesz podzielić przez l, tak?
I nic nie wyszło.
7 wrz 21:14
kakusia290: nie nie tam w pierwszym działaniu jest razy l/g
7 wrz 21:16
kakusia290: razy l
7 wrz 21:17
tim: W którym miejscu?
7 wrz 21:18
tim: Dobrze, poprawiam.
Mnożysz przez l:
7 wrz 21:19
Bogdan:
Tak, jak radził AS.
T = 2π
√ l/g , podnosimy obustronnie do kwadratu:
| | l | | 4πl | |
T2 = 4π * |
| ⇒ T2 = |
| |
| | g | | g | |
| | 12 | |
Jeśli 2 = |
| to 6 = ..... |
| | 6 | |
Analogicznie wyznacz g
7 wrz 21:19
kakusia290: T2 / 4π2 = l / g razy l
g=T2/ 4π2 *l
ja juz nic z tego nie wiem
7 wrz 21:20
kakusia290: 24=6
7 wrz 21:24
kakusia290: T
2 * 4πl = g
7 wrz 21:26
tim: kakusiu290, jak 24 może być równe 6?
7 wrz 21:29
kakusia290: nie mam pojecia jestem tepa z tego nie ma co jedynke mam jak nic dzieki za pomoc
7 wrz 21:34
tim: Czekaj

Nie odchodź.
7 wrz 21:37
tim: Spróbuję powoli i jasno wyjaśnić.
Mamy:
T = 2π
√lg /
2
T
2 * g = 4π
2 * l /:T
2
Myślę, że już jaśniejsze od słońca.
7 wrz 21:40