kuba: wiedzac ze liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w , znajdz jego pozostale pierwiastki.
a) w(x)=x
3-6x
2-9x+14 , a=1
b) w(x)=2x
3+9x
2+13x+6 , a= -2
c) w(x)=x
3+2x
2-11x+20 , a= -5
d) w(x)=x
3-12x+9 , a=3
KTO TO KUMA









?
15 wrz 18:54
incia: chyba nikt

hehe
15 wrz 19:06
...: poprostu musisz podzielic dane w(x) przez (x-a) gdzie a to podane w zadaniu
wartosci.Wtedy wyjdzie Ci postac np (x-1)(ax2 + bx + c) no i wtedy pozostaje wyliczyc
nam delte z rownania kwadratowego i obliczyc pozostale pierwiastki.
15 wrz 19:12
15 wrz 19:22
Dariusz: Polecam uzycie Schematu Hornera, bardzo przyjemnie z tego idzie.
15 wrz 19:30
15 wrz 19:35