Pewien pan spłacił dług w wysokości 5100 zł w dwunastu ratach z których każda by
KaRoL88: Pomocy
Pewien pan spłacił dług w wysokości 5100 zł w dwunastu ratach z których każda była mniejsza od
poprzedniej o 50zł. Ile wynosiła pierwsza a ile ostatnia rata?
7 wrz 20:53
damian5p: Wie ktoś może jak to zrobić
7 wrz 21:18
Bogdan:
Jaki to jest ciąg? i jakie masz dane tego ciągu?
7 wrz 21:20
KaRoL88: to już są wszystkie dane

!
7 wrz 22:21
tim: Karolu, Bogdan się zapytał ciebie, tego nie ma w poleceniu, sam musisz wywnioskować.
7 wrz 22:22
KaRoL88: Czyli jak mam to zrobić

7 wrz 22:42
Eta:
Jest to ciąg arytmetyczny;
dane: S
12 = 5 100 r = −50 n = 12 a
12 = a
1 +11*r
| | a1 +a12 | |
S12= |
| *12 = (a1 +a1 +11r)*6= (2a1 − 550)*6
|
| | 2 | |
zatem:
(2a
1 −550 )*6 = 5 100
dokończ.....
7 wrz 23:10