pytanie
tn: Hej,
Mam do Was prośbę.
Proszę o jakieś równania trygonometryczne z modyfikacjami w argumencie − mam z tym cały czas
problem, a matura już za miesiąc

Nie lubię, też jak jest ograniczony przedział
5 kwi 19:45
Mila:
1) Rozwiąż równanie:
| 1 | | π | |
| +ctg(x)+cos( |
| +x)=0 |
| sin(x) | | 2 | |
5 kwi 20:52
Technik: Też jestem tegorocznym maturzystą,więc rozwiąże skoro
tn nie zrobił
| | π | |
( |
| +x)=−sinx założenia sinx≠0 x≠kπ |
| | 2 | |
| 1 | | cosx | |
| + |
| −sinx=0 / sinx |
| sinx | | sinx | |
1+cosx−sin
2x=0
1+cosx−1+cos
2x=0
cos
2x+cosx=0
cosx(cosx+1)=0
cosx=0 lub cosx=−1
7 kwi 13:13
Mila:
Techniku,
1) W pierwszej linijce opuściłeś "cos"
2) Ostatnia linijka źle, popraw, bo np.dla k=4
cos(2π)=1
7 kwi 16:25
Technik: w pierwszej linijce
7 kwi 16:41
Dominik: no a przyjrzyj sie co masz w pierwszej linijce. napisales ze 90o + x = −sinx co jest bzdura.
7 kwi 16:42