Proszę o pomoc
damian5p: Proszę o pomoc

!
Liczbę 210 podziel na siedem składników tak aby tworzyły one malejący ciąg arytmetyczny i
największy z nich był trzy razy większy od najmniejszego składnika
Dzięki WIELKIE
7 wrz 20:48
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny (an):
Sn = 210,
a7 = 3a1
n = 7
Ułóż równania i rozwiąż je.
7 wrz 20:55
damian5p: Hmmm To jest właśnie pytanko jak to mam zrobić?
7 wrz 20:56
7 wrz 21:02
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny (a
n):
| | 1 | | 7 | | 210 | |
210 = |
| *7*(a1 + 3a1) ⇒ 210 = |
| *4a1 ⇒ a1 = |
| = 15 |
| | 2 | | 2 | | 14 | |
a
7 = 3a
1 ⇒ a
1 + 6r = 3a
1 ⇒ 6r = 2a
1 ⇒ 6r = 30 ⇒ r = 5
a
1 = 15,
a
2 = 15 + 5 = 20
a
3 = 20 + 5 = 25
a
4 = 25 + 5 = 30
a
5 = 30 + 5 = 35
a
6 = 35 + 5 = 40
a
7 = 40 + 5 = 45
8 wrz 01:36