Jak rozwiązać to zadanie .?
Poziomka: WYTŁUMACZY MI TO KTOŚ .?
a). Wykaż ,że trójkąt ABC w którym kąt B jest dwa razy większy od kąta A, a kąt C jest trzy
razy większy od kąta A, jest trójkątem prostokątnym
b). Stosunek miar kątów trójkąta jest jak 1:4:5. Podaj miary tych kątów.
7 wrz 20:19
Eta:
zad. 1/ zapisz oznaczenia: <A= α <B = 2α <C = 3α
α +2α +3α= 180
o => 6α= 180
o =>
α= 30o
zatem kąt C = 3*30
o = 90
o
więc trójkat jest prostokątny
zad2/ α:β:γ= 1:4:5
α+β+γ= 180
o
zatem α=
110*180
o = 18
o
β=
410*180
o = 72
o
γ=
510*180
o = 90
o
7 wrz 20:41
Poziomka: Dziękuję bardzo
7 wrz 21:34