matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pole trójkąta HAE.
parzon:
Na zewnątrz trójkąta prostokątnego ABC, w którym kąt ACB =90° oraz AC = 5, BC =12 zbudowano kwadrat ACDE (patrz rysunek). Punkt H leży na prostej AB i kąt EHA =90°. Oblicz pole trójkąta HAE.
5 kwi 15:52
ciekawski:
AB=13 podobienstwo trojkatow ABC i AEH P
A
BC =5*12*1/2=30 P
H
AE=P
A
BC*[(c
H
AE/c
A
BC)]
2
P
H
AE=30 * (5/13)
2
=750/169=4+74/169
6 kwi 22:35