calosc zadania
jest taka:
Oblicz wartosc wyrazenia:
| z3 | |
−z dla z=3√√3+√2 + 3√√3−√2 | |
| 3 |
| (3√x+3√y)3 | x+33√x23√y+33√x3√y2+y | ||
− z = | − z | ||
| 3 | 3 |
| x+33√x2y+33√xy2+y | ||
mamy | − z , teraz podstawiamy nasze liczby za x i y i wkońcu | |
| 3 |
| 2√3 | ||
otrzymujemy | + 3√√3+√2 + 3√√3−√2 − z , podstawiamy pod z i otrzymujemy | |
| 3 |
| z3 | 2√3 | |||
na końcu masz upragniony wynik | − z = | ... i basta ![]() | ||
| 3 | 3 |
zrobilem zadanie tego samego typu na innych liczbach i mi wyszlo
DD