Rachunek prawdopodobieństwa.
pat: Witam,
niestety jestem noga z rachunku prawdopodobieństwa.Czy jest możliwość by ktoś pomógł mi
rozwiązać te zadania? To dla mnie bardzo ważne.
1.Rzucamy dwa razy kostką do gry.Oblicz prawdopodobieństwo:
Zdarzenia A−na obu kostkach wypadła liczba oczek nie mniejsza niż 4.
2.W kopercie I jest 14 losów,w tym 9 wygrywających,a w kopercie II jest 10 losów,w tym 8
wygrywających.Z losowo wybranej koperty wybrano jeden los.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
A−wybrano los wygrywający.
3.W zakładach produkujących części samochodowe grupa specjalizująca się w produkcji świec
podzielona jest na 3 zespoły,w których produkcja wynosi odpowiednio: 25%,40%,35%.Kontrola
techniczna wykazała,że wśród wyprodukowanych świec 3% wadliwie wykonanych pochodzi od zespołu
I−ego,2% od zespołu II−ego i 3,5% od zespołu III−ego.Ze świeżo wyprodukowanej przez dział
partii świec wybrano w sposób losowy jedną.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A−wybrano świece wadliwie wykonaną
B−wybrano świecę dobrą
4.Zdarzenia A i B są zdarzeniami przestrzeni Ω i spełniają warunki P(A!)=3/5,P(a∪b)=1/3.Oblicz
P(a∪b).
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje.
4 kwi 23:49
.: up,nikt nie jest w stanie mi pomóc?
5 kwi 08:56
vitek1980:
1.
|Ω|=6
2=36 wszystkich możliwych wyników
A − "na obu kostkach l. oczek >=4"
A = {(4,4), (4,5), (4,6), (5,4), (5,5), (5,6), (6,6)}
|A|=7 wyników pasujących do zdarzenia A
5 kwi 11:06
aniabb: A = {(4,4), (4,5), (4,6), (5,4), (5,5), (5,6), (6,4),(6,5),(6,6)}
5 kwi 11:09
vitek1980:

B − "wylosowano los wygrywający"
| | 1 | | 9 | | 1 | | 8 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| =... |
| | 2 | | 14 | | 2 | | 10 | |
5 kwi 11:13
vitek1980: sorry za błąd w 1
5 kwi 11:14
5 kwi 11:14