funkcja
naukowiec: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=√x2 + √−x2. Wyznacz dziedzine i zbior wartosci
tej funkcji. Prosze o szybkie rozwiazanie i dziekuje
4 kwi 22:36
Licealista_Theosh:
Jeżeli tam jest √−x2 to D∊∅
4 kwi 22:39
naukowiec: Ale jak to wszystko rozpisac? No i jaki jest ten Zw..
4 kwi 22:58
zombi: x=0 spełnia
4 kwi 22:59
Licealista_Theosh: Hmm.
√a2 = |a|
4 kwi 23:01
pigor: ..., jak rozumiem to f wygląda tak:
f(x)=(
√x)
2+(
√−x)
2 ⇒
D={x∊R : x≥0 i x≤0} =
{0}, − dziedzina,
oraz
Z.w.= f(0)=
0 , czyli
Z.w.={0} − szukany zbiór wartości . ...
4 kwi 23:17
naukowiec: Nie, te kwadraty sa pod poerwiastkiem, tak jak napisalem wyzej.
4 kwi 23:25
pigor: .. no to wtedy analogicznie :
f(x)=
√x2+
√−x2 ⇒
D={x∊R : x∊R i x=0} =
{0, − dziedzina,
oraz
Z.w.= f(0)= 0 , czyli
Z.w.={0} − szukany zbiór wartości . ...
4 kwi 23:36
naukowiec: Dzieki wielkie
4 kwi 23:50