proszę o radę ;P
wewe: Wyznacz wszystkie wartości parametru 'm', dla których funkcja f(x) = (m2 − m − 6 ) x + 3 jest
malejąca
mam tutaj wyliczyć deltę z tego prawda?
m2 − m − 6 < 0
4 kwi 22:29
Licealista_Theosh:
Nom dajesz mistrzu
4 kwi 22:32
Licealista_Theosh:
Formalnie to masz wyliczyć x1 i x2 i zapisać przedział kiedy wartości funkcji są pod osią OX.
4 kwi 22:34
wewe: x1 = 3, x2 = − 2 tyle mi wyszło, jak ma odp. wyglądać?
4 kwi 22:38
wewe: f < 0 dla (−2;3) o tak ma wyglądać odpowiedź?
4 kwi 22:49
Licealista_Theosh: ok.
4 kwi 22:51
Rafi: dla m ∊ (−2;3)
nie zapomnij m wpisac
4 kwi 22:54