trapez, obliczanie współrzędnych punktów i pole 4kąta ograniczonego osiami
Jarek: Pomoże ktoś z tym?
1.Punkty A=(7,4) i C=(6,5) są przeciwległymi wierzchołkami trapezu ABCD, a prosta o równaniu
y=3 jest jego osią symetrii. Oblicz współrz. punktów B i D.
2.Oblicz pole czworokąta ograniczonego osiami ukł. współrz. i prostymi o równaniach:
b) y= x−5, y= x−10; c) y=2x+3, y= 6−x
4 kwi 22:03
Jolanta: narysuj to sobie
4 kwi 22:07
Jolanta: jezeli y=3 jest symetralną to x dla A jest taki sam jak dla B xśr=7 yśr=3
a dla C taki sam jak dla D xśr=6 yśr=3
4 kwi 22:11