planimetria
wito: wykarz że nie istnieje trójkąt o bokach długości 5, 8 i 11 i kątach 30, 70 i 80 stopni
4 kwi 22:02
Tomek: skorzystaj z twierdzenia sinusów
powinno zadziałać
4 kwi 22:12
wito: czyli tak?
5/sin30= 8/sin70
10≠ 8/0,93 zatem taki trójkąt nie istnieje.
4 kwi 22:27
wito: ?
4 kwi 22:42
Mila:
Wykaż, że nie istnieje trójkąt o bokach długości 5, 8 i 11 i kątach 30, 70 i 80 stopni
cos80>0
11
2=5
2+8
2−2*5*8 *cosγ
121=25+64−80*cosγ
121−89=−80cosγ
32=−80cosγ
| | 32 | |
cosγ=− |
| <0 sprzeczność, bo cos800>0 |
| | 80 | |
4 kwi 23:02
KubiKozak : pozdrawiam 3 c
24 kwi 10:47