ciągi
agnieszka: mam zadanie o treści:
czy ciąg (bn) jest ciągiem geometrycznym? określ jego monotoniczność.
przykład: bn=2−
n
jak robić tego typu zadania, pomocy!
4 kwi 21:57
krystek: | | bn+1 | | 2n+1 | | 2n*21 | |
q= |
| = |
| = |
| =2 jest geometr.i rosnacy |
| | bn | | 2n | | 2n | |
4 kwi 22:01
irena_1:
Czy to jest b
n=2
n, czy b
n=2
−n
4 kwi 22:01
agnieszka: no ten drugi Irena
4 kwi 22:03
irena_1:
b
n=2
−n
b
n+1=2
−(n+1)=2
−n−1
| | bn+1 | | 2−n−1 | | 1 | |
q= |
| = |
| =2−1= |
| |
| | bn | | 2−n | | 2 | |
| | 1 | |
b1=2−1= |
| >0 i 0<q<1, czyli ciąg malejący |
| | 2 | |
4 kwi 22:05
irena_1:
| | bn+1 | |
A! Jeszcze zapomniałam− to, oczywiście, ciąg geometryczny, bo |
| ∊ R − iloraz ten |
| | bn | |
jest stały.
4 kwi 22:06
agnieszka: okej dziękuję

a jak mam przykład z bn=3x5
n to normalnie mnożyć te liczby?
4 kwi 22:08
Krzysiek : jak masz np 3*52=3*25=75
Teraz jesli masz 3*52 i chcesz te liczby wymnozyc to dostaniesz tak 152=225 a czy 225 =75?
Pewnie ze nie . TO chcialas zrobic ? Przypomnij sobie kolejnosc wykonywania dzialan
Poza tym znak mnozenia piszemy tak (*) bo ten znak (x) moze ktos odczytac jako iloczyn
kartezjanski
4 kwi 22:41
irena_1:
bn=3*5n
To jest ciąg geometryczny o ilorazie q=5.
b1=3*5=15>0
Ciąg jest więc rosnący
4 kwi 23:21