proporcjonalność odwrotna !
Pomocy ;/: Dwóch robotnikow może wykonać pewną pracę w ciągu 30dni. Po sześciu dniach wspólnej pracy
jeden z nich zachorował, a drugi dokończył samodzielnie tę pracę w ciągu 40dni. W ciągu ilu dni
każdy z robotników wykonałby tę pracę samodzielnie?
4 kwi 21:50
irena_1:
x− ilość dni potrzebnych I robotnikowi, aby samodzielnie wykonać tę pracę
y− ilość dni potrzeba II robotnikowi
y=50
x=75
Pierwszy w ciągu 75 dni, a drugi w ciągu 50 dni
4 kwi 22:00
Pomocy ;/: Dziekuje bardzo
4 kwi 22:04
pigor: ... przepraszam, ale powyżej jest wszystko o.k., a ja muszę sobie do swojego
...

archiwum zrobić "po swojemu" tak : niech
x,y=? − szukane liczby dni samodzielnej
pracy robotników, to z pojęcia wydajności (szybkości) pracy w czasie t (tu dni)
w= pt, np.
130 − wydajność wspólnej pracy − tu
p= w*t= 1 mam
następujący układ 2−óch równań wymiernych opisujących warunki zadania
1x+
1y =
130 i
130*6+
1y*40= 1 ⇔
⇔
1x=
130−
1y i
1y=
45*
140 ⇔
⇔
y=50 dni i
1x=
130−
150=
2150=
175 ⇒
y= 75 dni . ...
4 kwi 22:41
pigor: ..., o kurcze, na końcu miało być nie y=75 dni , tylko x=75 dni, przepraszam
5 kwi 00:59