wykazać
denatlu: Wykaż, że jeżeli a≠b, b≠c, c≠a to a2(b−c)+b2(c−a)+c2(a−b)≠0
4 kwi 21:49
Saizou : załóżmy że teza jest prawdziwa, zatem
a
2(b−c)+b
2(c−a)+c
2(a−b)=0,
wówczas, aby lewa strona miała być równa zero to każdy z iloczynów powinien być równy zero (bo
to ich suma), czyli
a
2(b−c)=0 i b
2(c−a)=0 i c
2(a−b)=0
a=0 ⋁ b=c i b=0 ⋁ c=a i c=0 ⋁ a=b ,
zatem otrzymujemy sprzeczności, czyli teza jest prawdziwa cnu.
Ja bym to tak zrobił
4 kwi 21:56
denatlu: też tak myślałem, ale głos w głowie mówi mi, że to nie musi być 0+0+0=0 ale na przykład
150−50−100=0. Co o tym myślisz?
4 kwi 22:01
denatlu: aha, tak dobra wiem, zagapiłem się. Działa to, ale i tak nie wierzę w to
4 kwi 22:06
Saizou : można też zauważyć że
a2(b−c)+b2(c−a)+c2(a−b)=(a−b)(c−a)(b−c)
4 kwi 22:15