...
Wojtek: Z tablicy liczb dwucyfrowych wylosowano jedną liczbę.Prawdopodobieństwo że wyloisowano liczbę
podzielną przez 9 lub 5 jest równe ?
irena_1:
Wszystkich licz dwucyfrowych jest 9*10=90
Liczb dwucyfrowych podzielnych przez 9 jest 10 (najmniejsza to 18, największa to 99)
Liczb dwucyfrowych podzielnych przez 5 jest 18 (najmniejsza to 10, największa 95)
Liczby dwucyfrowe podzielne i przez 9, i przez 5, czyli przez 45, są dwie (45 i 90)
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
| | 10 | | 18 | | 2 | | 26 | | 13 | |
P(A∪B)= |
| + |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 90 | | 90 | | 90 | | 90 | | 45 | |