Wielomian
Overplay: Wykaz, ze niezaleznie od wartosci parametru m rownanie
x3 − (m + 1)x2 + (m + 3)x − 3 = 0
ma pierwiastek calkowity. Dla jakich m wszystkie pierwiastki rzeczywiste tego rownania sa
calkowite?
Pierwiastkiem calkowitym jest 1, ale nie wiem jak ruszyc druga czesc...
4 kwi 21:37
Overplay: ?
4 kwi 22:18
Mila: Niezależnie od wyboru m liczba 1 jest pierwiastkiem równania.
W(x)=x3 − (m + 1)x2 + (m + 3)x − 3
Jeżeli istnieją pierwiastki całkowite , to są podzielnikami liczby (−3) oraz
W(x)=(x−a)(x−b)(x−1)⇔a*b*1=3
1) (−1)*1*(−3)=3 rozwiąż równanie w(−1)=0
2) 1*1*3 =3 rozwiąż równanie w(3)=0
4 kwi 23:29