Znajdz punkt przeciecia wykresu funkcji f z osia rzednych
luki: Funkcja f(x)=x2 +bx+c ma jedno miejsce zerowe. Do jej wykresu należy punkt A(4,1) i nie należy
B(1,4). Znajdź punkt przecięcia wykresu funkcji f z osią rzędnych.
Mógłbym prosić o rozpisanie zadania krok po kroku bardzo prosze.
4 kwi 21:28
Godzio:
Skoro ma jedno miejsce zerowe to jest postaci:
f(x) = (x − a)2, poza tym wiemy, że należy punkt A więc:
1 = (4 − a)2 ⇒ 4 − a = 1 lub 4 − a = − 1 ⇒ a = 3 lub a = 5, ale wiemy też że nie należy punkt
B:
4 = (1 − a)2 ⇒ 1 − a = 2 lub 1 − a = 2 ⇒ a = −1 lub a = − 1, więc nic nam nie przeszkadza,
możemy podać wzór funkcji:
f(x) = (x − 3)2 lub f(x) = (x − 5)2
Myślę, że zadanie jest już oczywiste
4 kwi 21:32