Pomocy :(
Paulina: prosta przechodząca przez punkty A(−3,3) i B(3,3) jest wykresem funkcji liniowej o wzorze ? odp
jest
f(x)=3 ale skąd ja mam wiedzieć że to ta odp ?
4 kwi 21:20
Tomek: y=ax+b
podstawiasz do tego wzoru według punktu:
np. D=(9,5)
x=9
y=5
czyli:
5=9a+b
i układasz układ równań bo masz 2 punkty i rozwiązujesz wyliczasz a i b i podstawiasz do tego
pierwszego wzory
4 kwi 21:23
Paulina: a możesz jeszcze mi wytłumaczyć skąd ci się wzięło to x i y ?
4 kwi 21:26
Tomek: x i y to są współrzędne punktu które są podane
dla twoich punktów:
A=(−3, 3)
x=−3
y=3
B=(3, 3)
x=3
y=3
i układ równań układsasz
3=−3a+b
3=3a+b
b=3
a=0
y=ax+b => y=0*x+3 => y=3
4 kwi 21:43
Kamila: dziekuje
4 kwi 21:52
Paulina: dziekuje
4 kwi 21:52
Paulina: dziekuje
4 kwi 21:52
Eta:

Co Wy tu "wyczyniacie" ? ... ręce opadają

Jeżeli y
A= y
B to prosta
AB ma równanie: :
y= y
A=y
B= 3
podobnie:
Jeżeli x
A= x
B to prosta AB ma równanie x=x
A=x
B
i to wszystko
4 kwi 21:54
Tomek: a czy moje rozumowanie jest złe

nie wydaje mi sie....
4 kwi 21:56
Eta:
"wyciągnąłeś
armatę do zabicia muchy! ( tylko po co? to taka mała muszka
4 kwi 21:59
Tomek: ale twój sposób jest TYLKO dla nielicznych zadań wtedy tylko gdy iksy są równe bądz igreki
nie oszukujmy sie na maturze nic takiego nie bedzie i trzeba sie nauczyc rozwiązywac takie
zadania dla dowolnych punktów...

taka moja uwaga ale twoje rozumowanie tez jest dobre

nie neguje...
4 kwi 22:02
Eta:
A(−2,−1) B(4, −3)
| | 1 | |
AB: y=− |
| (x−xA)+yA = ......... |
| | 3 | |
no i bez układu równań
4 kwi 22:07