| 1 | ||
Jak udowodnić/wyprowadzić wzór na pole równoległoboku: P= | d e sinα, gdzie d,e to | |
| 2 |
Mamy 4 trójkąty. Przekątne (d i e) dzielą się na pół. Pole każdego z tych trójkątów to:
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
2 * | * | e * | d * sinα + 2 * | * | e * | d * sin(180o − α) = | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | ||
edsinα + | edsin(180o − α), ale sin(180o − α) = sinα więc otrzymujemy tezę | ||
| 4 | 4 |
.
istnieje może inny?. .
p.s. dzięki wielkie
Analogicznie można dla każdego czworokąta? W sensie, dowolnego i też wyjdzie? ? ?