W tapezie ABCD..
inka: Pomóżcie! Błagam!
W trapezie ABCD, AB∥DC, poprowadzono przekątne, które przecięły się w punkcie P. Wykaż, że pola
trójkątów BCP i APD są równe.
4 kwi 21:08
Eta:

S −−− pola odpowiednich trójkątów
| | a*h | | a*h | |
S(ABD)= S3+S1 = |
| i S(ABC)= S1+S4= |
| |
| | 2 | | 2 | |
to: S
3+S
1= S
1+S
4 ⇒
S3=S4
4 kwi 21:18
inka: Łoo! Myślałam, że to będzie jakieś mega trudne − w zbiorze obok tego zadania jest " * " a tu
proszę
4 kwi 21:21
Eta:
To zadanie jest ...... na poziomie gimnazjum
4 kwi 22:09