matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak to zrobić ?!?
Kittka:
Wyznacz ciąg arytmetyczny (an) tzn. a1 oraz różnicę r, wiedząc że: a6−a4=1 oraz a5+a13=16
4 kwi 20:52
Tomek:
a6=a1+5r a4=a1+3r a1+5r−a1−3r=1 2r=1
1
r=
2
a1+4r+a1+12r=16 2a1+16r=16 a1=4
4 kwi 20:55