Oprocentowanie
Maja: Inwestor chce uzyskać w banku kredyt który zamierza spłacić po 4 latach . W banku A kredyt jest
oprocentowany 12% w skali roku a odsetki są dopisywane do długu co pół roku. W banku B
oprocentowanie wynosi 11% rocznie z roczną kapitalizacją odsetek, a przy zwrocie kredytu
pobiera prowizje w wysokości 4% pożyczonego kredytu.
Która oferta jest najkorzystniejsza?
A− K8= Ko * ( 1+ 6100 ) 8
liczyłam tak A:
K8= Ko ( 1+ 0,06) 8
K8=Ko ( 1,06)8
i tu się gubię, za każdym razem wynik wychodzi mi nieprawidłowy,
proszę cierpliwą osobę byrozpisała mi jak to poprawnie obliczyć [działania]krok po kroku, bo
niestety nie idzie mi. A potem na podstawie objaśnienia ,, krok po kroku" spróbuje obliczyć
bank B.
7 wrz 18:33
Maja: Proszę o pomoc.
7 wrz 19:23
Maja: Nikt nie pomoże?
7 wrz 20:06
Maja: Naprawdę bardzo mi na tym zależy...
7 wrz 21:41
tim: Jaki jest wynik?
7 wrz 21:42
Maja: dla A jest −1,59
7 wrz 21:48
tim: Tyle mi wyszło, a dla B?
7 wrz 21:49
Maja: − 1,56
Tim a pokażesz mi jak to dokładnie rozpisałeś i obliczyłeś?
Byłabym wdzięczna!
7 wrz 21:52
tim: A. Wykonałaś sama świetnie cały przykład.
B.
K4 = KO (1 + 0,11)4
K4 = KO (1,11)4
K4 = 1,5180KO
Dodają 4% prowizji od kwoty pożyczki czyli:
Kcałkowite = 1,5180KO + 0,04KO = 1,558KO ≈ 1,56
7 wrz 21:56
Maja: Dziękuje Ci bardzo, Tim
7 wrz 22:02