Indukcja matematyczna. Wykazanie.
wajdzik: Korzystając z zasady indukcji matematycznej,wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n:
4/5
5n−2+7
T(n):5
5n−2+7=4*k,k∊Z
Dowód indukcyjny:
1.Sprawdzenie dla n=1
T(1)=5
3+7=132=4*33,33∊Z
2.Zakładam, że dla n≥1 liczba 7
n−1 dzieli się przez 3. Istnieje zatem liczba całkowita k
taka,że:
5
5n−2+7=3*k
Wykażę, że liczba 5
5n−2+7=4*k także dzieli się przez 3, czyli istnieje liczba całkowita l
taka, że:
5
5n−2+7=4*k=3*l.
Dówód:
Z założenia mamy:5
5n−2=4k−7
| | 1 | | 1 | | 3 | | 182 | |
Zatem: 55n−2+7=55n*(− |
| +7=*3k−7)*(− |
| )+7=− |
| k+ |
| = |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 25 | |
=−3k+182
Coś tutaj poknociłem, pomoże ktoś?
4 kwi 20:27
PW: 2.Zakładam, że dla n≥1 liczba 7n−1 dzieli się przez 3. Istnieje zatem liczba całkowita k
taka,że: 55n−2+7=3*k
To cytat. I tu nie rozumiem − dlaczego takie założenie?
Założenie indukcyjne powinno być powtórzeniem tezy:
Założenie indukcyjne:
Zakładamy, że twierdzenie jest prawdziwe dla pewnej liczby naturalnej n, to znaczy
55n−2+7 dzieli się przez 4.
Teza indukcyjna:
Twierdzenie jest prawdziwe dla następnej liczby naturalnej,, to znaczy
55(n+1)−2+7 dzieli się przez 4.
4 kwi 20:55
wajdzik: Ok, rozumiem.
Mam teraz problem z dowodem.
Założenie:
55n−2=4k−7
Zatem: 55(n+1)−2+7=?
Nie wiem za bardzo jak dalej to pociągnąć.
4 kwi 22:39
wajdzik:
4 kwi 22:49
wajdzik: Mógłby ktoś pomóc?
4 kwi 22:54
wajdzik:
4 kwi 23:03
PW: 55n−2•55+7=55n−2+7 + 55n−2•(55−1)
Pierwsze dwa składniki podzielne przez 4 na mocy założenia, a liczba 55−1 podzielna przez 4,
co łatwo sprawdzić bezpośrednio.
4 kwi 23:16
wajdzik: 3124:4=781
Zgadza się, analizowałem to co mi napisałeś i nie wiem za bardzo skąd się wzięło 55.
Należy tutaj coś jeszcze na koniec zamieścić?
7 kwi 12:13
PW: 55(n+1)−2+7=55n+5−2+7=55n−2•55+7
Ponieważ zależy nam na skorzystaniu z założenia, gdzie jest j e d n o 55n−2, bierzemy
jedno:
55(n+1)−2+7 = 55n−2•1+7 + 55n−2•(55−1)
7 kwi 17:11