Czy to naprawdę aż tak trudne?!
Piotrek: CZY TU NIKT NIE UMIE TEGO ZROBIĆ? CZY JEST TO AŻ TAK TRUDNE?
Proszę wybaczcie ten ton wypowiedzi ale 3dni czekam na pomoc w tym zadaniu, 3 posty juz
aktualizowałem z 5x i wciąż nic. Czy jest to naprawdę aż tak ciężkie?
cała sprawa dotyczy zadania:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma √2, a krawędź boczna √3cm.
Oblicz wysokość tego ostrosłupa.
Chcę się dowiedzieć czy dobrze zrobiłem więc proszę o pomoc z dokładnym objaśnieniem.
Pozdrawiam i czekam − proszę
4 kwi 20:22
Kipic:

krawedz podstawy ⇒a⇒
√2
krawedz boczna ⇒b⇒
√3
zielona przekatna podsta wyliczysz ze wzoru a
√2 wiec
z=2
i z twierdzenia potagorasa masz
3−1=h
2
h=
√2
4 kwi 20:26
krystek:

Zapisz Twoje obliczenia Wylicz przekątna i z Pitagorasa H
4 kwi 20:27
Bogdan:
Pokaż swoje rozwiązanie, sprawdzę
4 kwi 20:27
Piotrek: niesamowite... Dziękuję − wszystko sprawnie, jasno i na temat.
Jakby się dało dać Like! dostałbyś Love

Dzięki raz jeszcze
4 kwi 20:28
Bogdan:
Już nie sprawdzę
4 kwi 20:29
krystek: Kipic , daj leniuchom popracować.
4 kwi 20:30
Kipic:
4 kwi 20:31