matematykaszkolna.pl
ss querry: wiadomo, że I2x + 8I= −2x −8. wskaż przedział do którego należą wszystkie liczby x o tej własności A: <−4, ) B: <4, ) C: ( − , 4> D: ( − , −4> równiez prosze o łopatologiczne wytlumaczenie zadanka
4 kwi 20:18
Krzysiek : Kolego. Definicja wartosci bezwzglednej sie klania w pas. jest tak |x|=x dla x≥0 czyli opuszczajac wartosc bezwzgledna nie znieniamy znaku dla naszego przykladu |2x+8|=2x+8 i jest rowniez tak |x|=−x dla x<0 czyli opuszczajac wartosc bezwzgledna bedziemy musieli zmienic znak na przeciwny −−−− dla naszego przykladu |2x+8|=−(2x+8)=−2x−8 Wiec co zrobiles ?. Zmieniles znak na przeciwny opuszczajac wartosc bezwzgledna . Czyli jakie maja byc xsy ?. Maja byc <0 no to napisz 2x+8<0 to 2x<−8 to x<−4 a to mozemy zapisac jako x∊(−∞,−4) .Teraz mala uwaga . Przy tej definicji co teraz napisalem bedzie taki przedzial Wiec zadna z tych odpowiedzi nie pasuje . Mozesz jednak zapisac tak ze |x|=x dla x>0 i |x|=−x dla x≤0 . Niewazne jak zapiszesz ale masz juz do konca obliczen trzymac sie tego zapisu . wiec w naszym przykladzie mozemy zapisac tak 2x+8≤0 to x≤−4 a to mozemy zapisac ze x∊(−∞,−4> bo mamy nierownosc slaba wiec juz odpowiedz zappisz sobie sam .
4 kwi 21:47
querry: ale to treśc podałam zadania ja nic tu nie liczyłam xd
4 kwi 22:10
Jolanta: 2x+8=0 2x=−8 x=−4 przedział (−,−4) wtedy dla kazdego x z przedzialu wartosc jest ujemna czyli robimy zmiane znaków
4 kwi 22:16
Krzysiek : Na poczatek. Schowaj ten jezyk. NO chyba ze chcesz buzi ode mnie .emotka Po drugie masz napisane w tresci zadania ,, wiadomo z e|2x+8|=−2x−8 itd.. Teraz poczytaj dobrze to co napisalem i odpowiedz sobie na pytanie Kiedy moge tak zapisac ze |2x+8|=−2x−8 ?Jesli dobrze poczytasz to zobaczysz ze dla x<0 lub przy innym zapisie x ≤0 bo zmieniasz znak na przeciwny opuszczajac wartosc bezwzgledna . Wiec aby wyznaczyc ten przedzial dla ktorego mozesz tak zapisac musisz to co jest wewwnatrz wartosci byc < lub ≤0 i tyle . Wiec piszemy ladnie odpowiedz . X−sy naleza do przedzialu D .
4 kwi 22:31