ss
querry: wiadomo, że I2x + 8I= −2x −8. wskaż przedział do którego należą wszystkie liczby x o tej
własności
A: <−4,
∞)
B: <4,
∞)
C: ( −
∞, 4>
D: ( −
∞, −4>
równiez prosze o łopatologiczne wytlumaczenie zadanka
4 kwi 20:18
Krzysiek : Kolego. Definicja wartosci bezwzglednej sie klania w pas. jest tak |x|=x dla x≥0 czyli
opuszczajac wartosc bezwzgledna nie znieniamy znaku dla naszego przykladu |2x+8|=2x+8 i jest
rowniez tak |x|=−x dla x<0 czyli opuszczajac wartosc bezwzgledna bedziemy musieli zmienic
znak na przeciwny −−−− dla naszego przykladu |2x+8|=−(2x+8)=−2x−8 Wiec co zrobiles ?.
Zmieniles znak na przeciwny opuszczajac wartosc bezwzgledna . Czyli jakie maja byc xsy ?.
Maja byc <0 no to napisz 2x+8<0 to 2x<−8 to x<−4 a to mozemy zapisac jako x∊(−∞,−4) .Teraz
mala uwaga . Przy tej definicji co teraz napisalem bedzie taki przedzial Wiec zadna z tych
odpowiedzi nie pasuje . Mozesz jednak zapisac tak ze |x|=x dla x>0 i |x|=−x dla x≤0 .
Niewazne jak zapiszesz ale masz juz do konca obliczen trzymac sie tego zapisu . wiec w naszym
przykladzie mozemy zapisac tak 2x+8≤0 to x≤−4 a to mozemy zapisac ze x∊(−∞,−4> bo mamy
nierownosc slaba wiec juz odpowiedz zappisz sobie sam .
4 kwi 21:47
querry: ale to treśc podałam zadania

ja nic tu nie liczyłam xd
4 kwi 22:10
Jolanta: 2x+8=0
2x=−8
x=−4
przedział (−∞,−4) wtedy dla kazdego x z przedzialu wartosc jest ujemna czyli robimy zmiane
znaków
4 kwi 22:16
Krzysiek : Na poczatek. Schowaj ten jezyk. NO chyba ze chcesz buzi ode mnie .

Po drugie masz napisane
w tresci zadania ,, wiadomo z e|2x+8|=−2x−8 itd.. Teraz poczytaj dobrze to co napisalem i
odpowiedz sobie na pytanie Kiedy moge tak zapisac ze |2x+8|=−2x−8 ?Jesli dobrze poczytasz to
zobaczysz ze dla x<0 lub przy innym zapisie x ≤0 bo zmieniasz znak na przeciwny opuszczajac
wartosc bezwzgledna . Wiec aby wyznaczyc ten przedzial dla ktorego mozesz tak zapisac musisz
to co jest wewwnatrz wartosci byc < lub ≤0 i tyle . Wiec piszemy ladnie odpowiedz . X−sy
naleza do przedzialu D .
4 kwi 22:31