trójkąt
Ania: W trójkącie równoramiennym podstawa jest o 3cm krótsza od ramienia. Wiedząc, że wysokość
opuszczona na podstawę ma długość 12cm, oblicz:
a)pole tego trójkąta
b)długość wysokości poprowadzonej na ramię tego trójkąta
7 wrz 18:29
Ania: pomocy
7 wrz 19:08
tim:

Z tw. Pitagorasa oblicz x.
7 wrz 19:13
Ania: wychodzi mi x2=279
7 wrz 19:29
Ania: coś żle
7 wrz 19:33
Ania: 1/2 Ix−3I2 + 122=x2 robie tak i nie wychodzi
7 wrz 19:42
Damian17: x2=81
7 wrz 19:42
Damian17: czyli x =9
7 wrz 19:42
Damian17: czyli x=9
7 wrz 19:43
Ania: ale jak to obliczyć żeby wyszło 9
7 wrz 19:44
Damian17: noo wylicz ten wzór dobrze go napisałaś, bo 12 do potęgi 2 jest 144
7 wrz 19:47
7 wrz 19:47
Damian17: bo dzisiaj chyba nikt nam nie pomoże zadań rozwiązywać

Musimy radzić sobie sami
7 wrz 19:48
Damian17: noo dokładnie tak jak napisał tim
Może teraz pomożesz mi w moim zadaniu
7 wrz 19:48
Ania: ale ja nie wiem jak
7 wrz 19:49
Ania: a po pierwsze 9 też nie wyjdzie ponieważ w odp. jest że pole wynosi 60cm2
7 wrz 19:51
tim:
x2 − 6x + 9
−−−−−−−−−−−−−− + 144 = x2
4
Rozpisz i rozwiąż. Wyjdzie X a nie POLE!
7 wrz 19:55
Ania: no ale jak x niby to 9 to x−3 równało by sie 6 a podstawiając to pod wzo na pole wyszło by 90
a nie 60

!
7 wrz 20:00
Ema: jak amsz to x to podstawisz pod wzor na pole trojkata
7 wrz 20:00
tim: Powoli jeszcze raz.
7 wrz 20:06
tim: ... = 0,25x2 − 1,5x + 2,25 + 144 = x2
−0,75x2 − 1,5x + 146,25 = 0
√Δ = 21
x = 13
7 wrz 20:10