wartość bezwzględna
Michał: Mógłby ktoś to zobrazować w układzie współrzenych

−|x−4|<=y
4 kwi 20:14
PW: Zbiór par (x,y) dla których
(1) |x−4|=y
to "dzióbek" stojący w punkcie (4,0).
Mówiąc bardziej uczenie: wykres funkcji
y=−x+4 dla x∊(−∞,4)
y=x−4 dla x∊<4,∞)
Zbiór par (x,y) dla których
(2) −|x−4|=y
to "dzióbek" opisany wyżej przekształcony przez symetrię względem osi OX.
W zadaniu żądają, aby
−|x−4|≤y,
czyli będą to pary opisane równaniem (2) oraz wszystkie pary leżące "wyżej" − współrzędne y
mają być takie jak w (2) lub w i ę k s z e (rozwiązanie stanowią punkty wykresu (2)
i wszystkie leżące nad tym wykresem.
4 kwi 21:20