geometria
L.: Mam zadanie:
oblicz pole trapezu majac dane dlugosci podstaw a,b i dlugosci ramion c,d.
a=11cm
b=6cm
c=12cm
d=13cm
Mam taki poczatek rozwiazania:
(a−b),c,d
5,12,13
5
2+12
2=13
2 − czyli trapez prostokatny
Moze mi to ktos wytłumacyc?
4 kwi 20:13
Michał:

z tego trójkąta wyliczyć h np z wzoru herona i zadanie teoretycznie skończone
4 kwi 20:23
Michał: @Mam taki poczatek rozwiazania: (a−b),c,d 5,12,13 52+122=132 − czyli trapez prostokatny
Niestety to nie jest poprawne ponieważ to trapez różnoramienny.
4 kwi 20:24
L.: a możesz zmi wytłumaczyc ten poczatek rozwiazania,ktore mialam w zeszycie?
i gdybym chciala podazac twoim sposobem to co to jest wzor herona?
4 kwi 20:26
Michał: no to po kolei.
sugerując sie rysunkiem i twoim początkiem rozwiązania nie można powiedzieć że jest to trapez
prostokątny.
co do wzoru herona, to skoro go nie znasz jeszcze to nie wiem czy możesz go używać

niestety
mi nic innego do głowy nie przychodzi jak to rozgryźć.
| | 1 | |
wzór herona p= |
| (a+b+c) − połowa dł. obwodu |
| | 2 | |
Wtedy S− pole > S=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
podstawiasz boki tego trójkąta do wzoru i liczysz pole
| | 1 | |
Następnie wiadomo że pole to również |
| ah |
| | 2 | |
czyli S=5*h, a−podstawa
mając h wyliczamy pole trapezu
4 kwi 20:36
Michał: dla jasności wzór herona to : S=√p(p−a)(p−b)(p−c) , tam tego nie zaznaczyłem jednoznacznie
4 kwi 20:38
Bogdan:

x + 6 + y = 11 ⇒ x + y = 5
h
2 + x
2 = 169
h
2 + y
2 = 144
− −−−−−−−−−−−
x
2 − y
2 = 25 ⇒ (x + y)(x − y) = 25 ⇒ 5(x − y) = 25 ⇒ x − y = 5
Trzeba rozwiązać układ równań: x + y = 5 i x − y = 5, potem można obliczyć długość h
4 kwi 21:00
L.: x2 − y2 = 25 ⇒ (x + y)(x − y) = 25 ⇒ 5(x − y) = 25 ⇒ x − y = 5
Nie rozumiem tego kroku..
PS.Mam kłopoty z geometrią,proszę o cierpliwość
4 kwi 21:30
Michał: x
2−y
2=25 >(x−y)(x+y)=25 jest to wzor skroconego mnozenia a pozniej jest podstawienie za
x+y=5 do rownania i podzielenie stronami przez 5.
odwolujac sie do tego co wczoraj podalem. ten trapez jest rzeczywiscie prostokatny, ale nie
mozna bylo tego wykazac na podstawie twojego zapisu. z obliczen bogdana wyjdzie ze y=0 −> ze
x=5 i z tw pitagorasa w tym trapezie mozna obliczyc wysokosc ktora wynosi 12 ponadto zawiera
sie w jednym z ramion.
patrzac na trojkat ktory wczoraj stworzylem z tw odwrotego do pitagorasa mozna tez to latwo
wykazac i nie trzeba kozystac z wzoru herona.
5 kwi 10:57