mnożenie potęg o różnych podstawach
alex: Witam,
mam takie zadanie do wyliczenia: pewien obiekt składa się z 2 cześć. masa 1 części to 6,47 kg.
objętość drugiego elementu wykonanego z aluminium to 4,44 * 10
−4 m
3. gęstość aluminium to 2,7
jaka jest całkowita masa.
| | m | |
wzór na gęstość to p= |
| , przekształcając wzór m= p*V, gdzie p to gęstość, a V to |
| | V | |
objętość.
zatem:
| | kg | |
m = 2,7 * 103 |
| razy 4,44 * 10−4 m3= i tu mam problem, bo nie wiem czy dobrze |
| | m3 | |
myślę mnożąc to.
mnożę 2,7 razy 4,44 = 11,988 kg, bo m
3 się skróciły
a z potęgami co robię? wydaje mi się, że odejmuje 3−4 = −1
czyli 11,988 razy 10
−1 = 1,1988 − tyle wychodzi masa drugiego elementu
zatem masa całkowita = 6,47 kg + 1,1988 = 7,6688 kg.
proszę o odpowiedź